07 Pyramides

286x448 7 Pyramides

 

Pyramides

Het valt niet mee om op je veertiende Farao te zijn. Je mag nauwelijks geld op zak hebben of je eigen druiven pellen, maar je wordt wel verantwoordelijk gehouden voor het opgaan van de zon, het mislukken van de graanoogst of, om nog eens wat te noemen, het ontploffen van de Grote Pyramide.

En dan moet je ook nog eens opnemen tegen al die sluipmoordenaars, sfinxen, gigantische houten paarden, dolgedraaide hogepriesters, heilige krokodillen, marcherende mummies, sjacherende Pyramidebouwers en de gierhoofdige God van de Onverwachte Gasten. Terwijl je niets liever wilt dan iets voor de jongeren te doen en de leefbaarheid in de binnensteden te verbeteren.

NBD|Biblion recensie:

Het 7e deel in de Schijfwereldreeks van de populaire F&SF-auteur die zoveel humor in zijn boek doet. In een smal rivierrijk in de woestijn blijft alles altijd hetzelfde omdat de pyramides de eeuwigheid vasthouden. Als de farao sterft, volgt zoon Peppink, die in de buitenwereld moderne ideeën heeft opgedaan, hem op. Noodgedwongen bestelt hij toch een grote pyramide voor vader. Zo groot, dat deze zijn tijdlading niet kwijt kan, en het Rijk in een ruimtelus verdwijnen doet. Peppink vindt het terug dank zij een wiskundig begaafde kameel en redt het van de werkelijk geworden goden, die elkaar hun functies betwisten. De ondode farao’s worden uit hun pyramides bevrijd en Peppink doet het rijk over aan zijn halfzus, die er nóg modernere ideeën op na houdt. Ook hier zijn woordspelingen en persiflages (onder meer op de Griekse filosofen!) niet van de lucht. Ook dank zij de smakelijke vertaling een prima leesboek.
(Biblion recensie, Annemarie van Ewyck.)

 

uitgeverij Het Spectrum

ISBN 90-274-32-42-2

NUGI 335

kompasroos groot

Facebooktwitterinstagramflickrmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.