34 Bam!

 Thud!

Lang, héél lang geleden lieten de dwergen ooit trollen in een hinderlaag lopen. Of andersom, dat hangt af van je multiculturele invalshoek. In Ankh-Meurbork wordt heden een dwergenlijk gevonden, een trolse knots naast de ingeslagen schedel. Als de Commandeur er niet subiet in slaagt deze zaak op te lossen, wordt die oude veldslag nog eens dunnetjes overgedaan.

Bijlen worden al geslepen en knotsen van extra punten voorzien, terwijl Douwe Flinx naarstig in het duister tast…
Evengoed is hij elke dag stipt om zes uur thuis om kleine Douwe voor te lezen uit ‘Waar is mijn koe?’, zijn lievelings-prentenboek. Er zijn nu eenmaal dingen die moeten.

NBD|Biblion recensie

Het afzonderlijk leesbare dertigste deel van de populaire ‘Schijfwereldserie’. In Ankh-Meurbork loopt de spanning op als dwergen en trollen een historische veldslag niet in het verleden kunnen laten rusten. Bij de naderende herdenking blijkt geen van de partijen van toen bereid om het verlies te erkennen en dreigt er nieuw geweld. Gelden de wetten van de stad ook onder de grond? In dit deel neemt de hilarische satiricus Pratchett de spanning tussen moslims en niet-moslims op de hak, en meteen ook maar ‘De Da Vinci code’ en DPA’s (de Blauwneus Ingebouwde Boodschappendienst). Iets minder beheerst dan eerdere delen; het verhaal wordt soms wat ingewikkeld en men moet af en toe terugbladeren. Als altijd een perfecte vertaling van Venugopalan Ittekot.

uitgeverij Mynx

eerste druk november 2007

ISBN13    9789022548639
ISBN10    9022548635

NUR 334

Eerste publicatie november 2007