13 Kleingoderij

282x448 13 Kleingoderij

Small Gods

In den beginne was er het woord. En het woord was “Hé, Jij!”. Broeda wil vrede en gerechtigdheid en broederschap. Hij wil ook dat de inquisitie nu stopt hem te martelen, alstjeblieft…Broeda is maar een eenvoudige ziel. Hij kan niet lezen of schrijven, maar wel goed voor meloenen zorgen.

Hij wil maar een paar dingen. Hij wil graag dat ze die wijsgeer niet vervolgen en dat de inquisitie hem niet gaat martelen – ook al beweert die vent dat de wereld plat is en op de rug van een schildpad door de ruimte zeilt. (Dat klopt wel, maar niet met het Kerkelijk dogma: de Schijf is een bol!)

 

NBD|Biblion recensie

Het dertiende deel in de satirische Schijfwereldreeks draagt een meesterlijke titel. Dit keer neemt Pratchett godsdienstwaan, religieuze prietpraat en haarkloverij (en vervolgingen) op de korrel. Het verhaal van de naeve broeder Broeda die als enige nog gelooft in zijn god en daardoor diens voortbestaan moet waarborgen, geeft een wrang inzicht in de bestaansgrond van godsdienstige organisaties. Farizeers en inquisiteurs worden aan de spotpaal genageld met de milde ironie die Pratchett eigen is. Voor wie zich er niet in wil verdiepen, blijft het een vermakelijk verhaal. De vele Pratchett-fans zullen dit zeker willen lezen. Drukke maar in details juiste omslagillustratie; normale druk. Voortreffelijke vertaling. Zie a.i. 93-51-315-1.
(Biblion recensie, Annemarie van Ewyck.)

 

uitgeverij Het Spectrum
ISBN10 9027445435
ISBN13 9789027445438

NUGI 335

 

kompasroos groot

Facebooktwitterinstagramflickrmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.